ä:0228 Ä:0196 ß:0223  mi ez?

Ajánld másoknak is a DeutschNetet!
 

« < Április 2018 > »
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
Még nincs azonosítód? Regisztrálj
 
Kezdőlap arrow Használati útmutató arrow A dokumentumtár használata
A dokumentumtár használata Nyomtatás E-mail
Írta: L.Csaba   
2007. szeptember 27.

A dokumentumtárban találod a portálra feltöltött különböző formátumú és tartalmú dokumentumokat, például oktatási segédanyagokat, feladatlapokat. A dokumentumok tartalmuk szerint kategóriákba és alkategóriákba vannak rendezve. A kategóriák szerkezetét a felső menü 'Tartalom' menüpontjával tekintheted át.

A dokumentumok leírása az általános leírás mellett a kategóriára jellemző adatokat is tartalmaz. Feladatlapok esetén például a megoldáshoz szükséges nyelvtudás szintje és a feltételezett ismeretek minden dokumentumnál megjelenik.

A dokumentum tulajdonságait a Tulajdonságok gomb megnyomásával, vagy a kurzor 'Információ' gombra mozgatásával nézheted meg. A dokumentumot letöltheted saját gépedre (Letöltés gomb), vagy megnyithatod  a 'Nézet' gomb segítségével, ha ez lehetséges. A dokumentumok többsége PDF formátumú, melyek megnyitásához pl. az Acrobat Reader program szükséges, amit innen letölthetsz ingyenesen.

Egy oldalon legfeljebb öt dokumentum jelenik meg, ha a kategória több dokumentumot tartalmaz, az oldal alján található navigációs gombokkal léphetünk tovább. A dokumentumok rendezhetők név, dátum, és találat szerint, (ez azt számolja, hányan töltötték le ill. nyitották meg a dokumentumot).

A 'Keresés' gombbal a címekben és a leírásokban kereshetsz kulcsszavak alapján.

Dokumentum feltöltéséhez be kell jelentkezned. A felhasználói menüben a 'Dokumentum feltöltése' menüpont választásával indul a feltöltés kezelő. A szabályok és feltételek elfogadása után ('Elfogadom' gomb megnyomása) ki kell választani a fájlt a 'Tallózás' gomb segítségével. 'A fájl feltöltése' gomb megnyomásával indul a feltöltés. Ez a fájl méretétől és az internet sávszélességétől függően sokáig tarthat, egy folyamatjelző mutatja, hogy a feltöltés még nem ért véget. Sikeres feltöltés esetén egy űrlap jelenik meg, amelyen megadhatjuk a dokumentum nevét, a kategóriát, amelybe el szeretnénk helyezni, a dokumentum leírását, és a kategóriától függő paramétereket. (Ha nincs megfelelő kategória, írj a Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges  címre, létrehozzuk a kategóriát, és elhelyezzük benne a dokumentumot.) A műveletet a 'Mentés' gombbal fejezheted be.

Ha nem sikerül a feltöltés, annak több oka lehet:

  • A fájl formátuma nem megfelelő. Csak pdf, doc, rtf, zip, rar, txt, jpg fájlokat lehet feltölteni. Konvertáld a dokumentumot a fenti formátumok egyikébe, majd ismételd meg a feltöltést.
  • A fájl túl nagy. Csak 1MB-nál kisebb fájlok tölthetők fel. Csökkentsd a fájl méretét, vagy tömörítsd a fájlt tömörítő programmal.
  • Az internet kapcsolat megszakadt a feltöltés közben. Ismételd meg a feltöltést később.

Ha bármilyen okból nem sikerül feltölteni a dokumentumot, elküldheted mailben is a Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges  címre, felrakjuk a megfelelő kategóriába.

Ha be vagy jelentkezve, a dokumentumtárban az általad feltöltött dokumentumok alatt a szokásos 'Tulajdonságok', 'Letöltés' és 'Nézet' gombok mellett még további gombok is megjelennek:

  • A 'Szerkesztés' gombbal módosíthatod a dokumentum tulajdonságait. A név, kategória és leírás módosításán túl, itt adhatod meg a dokumentumhoz tartozó honlap címét is. Elhelyezheted például a saját weboldaladra mutató linket, vagy egyéb, a dokumentummal kapcsolatos hivatkozást.
  • A 'Zárolás' gombbal átmenetileg letilthatod a dokumentum letöltését. Újra engedélyezés a 'Feloldás' gombbal.
  • Az 'Áthelyezés' gombbal átrakhatod a dokumentumot egy másik kategóriába.
  • Az 'Nullázás' gombbal nullázhatod a találati számlálót.
  • A 'Törlés' gombbal eltávolíthatod a dokumentumot. (Természetesen csak a feltöltő és az adminisztrátor törölheti a dokumentumot)

 


Szólj hozzá a fórumban. (0 hozzászólás)
Utolsó frissítés ( 2007. november 17. )
 

Szótár

Partnereink

Nemzetisegek.hu

Szavazások

Mi érdekel téged leginkább a DeutschNeten?
 

Online felhasználók

©2007-2018 deutschnet.hu