ä:0228 Ä:0196 ß:0223  mi ez?

Ajánld másoknak is a DeutschNetet!
 

« < Február 2018 > »
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
Még nincs azonosítód? Regisztrálj
 
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Hundertwasser Budapesten
Hundertwasser Budapesten Nyomtatás E-mail
Írta: Lernyeiné Schäffer Mária   
2007. november 14.

A Szépművészeti Múzeumba most ismét érdemes ellátogatni, ugyanis október 11-étől egy igazán lélekmelengető kiállításnak ad otthont: Friedensreich Hundertwasser (1928-2000) osztrák származású festő, grafikus, építész, ökológus művészetét kívánja bemutatni kicsiknek és nagyoknak.

A Bécsben született művész eredeti nevén Friedrich Stowasser (szláv:Sto=száz) a  természetet tanítómesternek tartotta, aki mindent jobban tud az embernél. Szerinte mi csak vendégek vagyunk a természetben, és ennek megfelelően kell viselkednünk. Céljául tűzte, hogy harmóniát teremtsen a természet és az ember álmai között. Az egyenest és szögletest, mint természetellenest szinte száműzte a művészetéből. Épületeiben nincsenek egyenes falak, minden hullámzik, még a padló is göröngyös. Az éleket, szögleteket ívvé formálja. A háztetőkre, erkélyekre, sőt még néha az ablakok nyílásaiba is zöldellő fákat ültet. A szobákba kis tavakat, vagy csörgedező patakokat tervez, kis hidakkal. Épületeinek homlokzatán nincs két egyforma ablak.

Hundertwasser-ház, Bécs


Kedveli az erős színeket, gyakran használja a fekete színt a kontúrok kiemelésére, a színhatások erősítésére. A csillogó színek, az arany és az ezüst is gyakran megjelenek alkotásain. Festékeit maga állítja elő szerves anyagokból, a festékgyárak festékeit holt anyagnak tekinti. Kedvenc motívuma a csigavonal, mely a kezdet és a vég, az élet és a halál jelképe. A Kreml hagymakupolái is megihlették, festményeit, épületeit gyakran ékesíti e formával. Szerinte a hagymaalak gazdagságot, boldogságot,  jólétet, bőséget, termékenységet sugall.

Hundertwassert az építészet orvosának is nevezik. Olyan környezetbarát házakat teremtett, melyben jól érzik magukat az emberek. Gyakran vállalkozott arra, hogy megszépítsen egy jellegtelen, más által tervezett és épített épületet:
A bärbachi plébániatemplomot ékszerré formálta, melybe már nem csak a katolikusok léphetnek be imádkozni, hanem bármely felekezet tagja - rajta kereszt, félhold, Dávid csillag...
A bécsi szemétégetőt mesebeli palotává varázsolta hullámzó pepita homlokzattal, csillogó aranygömbökkel.

A Szépművészeti Múzeumban két egymástól különálló teremben ismerkedhetünk meg közelebbről Hundertwasser művészetével.

A műalkotások elhelyezésének módja a művész hagyatékát gondozó KunstHausWien előírását követi, mely egyben a művész rendelkezése is. A termekben sötét van csak a műalkotásokra irányul fény, és a figyelem. A képek nincsenek a falhoz rögzítve, hanem a fal előtt lógnak néhány centiméterre, azt az érzést keltve, mintha az alkotások falevélként lebegnének a térben. Hundertwasser szerint a képeket fölülről kell nézni, így szemmagasság alá kerültek a kiállítás darabjai. A termek kialakításánál figyelembe vették a művész  természet felé irányuló építészeti elveit. A talajra leterített süppedős szőnyeg és néhol egyenetlen felület egy erdei ösvényen való haladás érzetét kelti. A paravánok formája és színezése a természet munkáját imitálja: hullámzó, rozsdásnak, penészesnek, kormosnak ható falak adnak helyet a tárlatnak.

Az egyik terem képzőművészeti alkotásait mutatja be: festményeit, Irina-föld a Balkán felettgrafikáit, postabélyeg terveit, fametszeteit, különböző nyomatait, japán felkérésre készített rovar papírsárkány sorozatát, alkotásaival díszített dobozait és három mexikói szövők műhelyében készült faliszőnyegét csodálhatjuk meg itt. Kiállított alkotásain gyakran visszatérő motívum a csigavonal, a hagymakupola, a nyurga emeletes házak, a szemüveg, az esőcseppek, a vér, a művész "Regentag" nevű hajója, az űrutazás...

A másik terem építészeti alkotásait mutatja be fotókkal illusztrálva. Itt tekinthetjük meg biovécéjét is, mely jól tükrözi a természettel harmóniában élő Hundertwasser környezettudatos életvitelét. A terem hátsó részében egy portréfilmet vetítenek folyamatosan, melyben maga a művész beszél munkásságáról.

A kiállítás a hétfők kivételével minden nap 10 -18 óráig áll nyitva a látogatók előtt 2008. január 13-ig.

Jegyárak:
-teljesárú jegy: 2200Ft
-csoportos felnőtt jegy: 2000Ft (15 fő felett)
-18 éven aluli gyerek jegy: 550 Ft (75% kedvezmény)
-diák, nyugdíjas, pedagógus jegy: 1100 Ft (50% kedvezmény)

Iskolai csoportok utazási kedvezményt is igényelhetnek a 469 -7137-es telefonon, vagy a 469 -7107-es faxszámon.

A kiállítással kapcsolatos további információ: www.szepmuveszeti.hu.


Szólj hozzá a fórumban. (0 hozzászólás)
Utolsó frissítés ( 2008. április 15. )
 

Szótár

Partnereink

Nemzetisegek.hu

Szavazások

Mi érdekel téged leginkább a DeutschNeten?
 

Online felhasználók

Jelenleg 3 vendég online
©2007-2018 deutschnet.hu