ä:0228 Ä:0196 ß:0223  mi ez?

Ajánld másoknak is a DeutschNetet!
 

« < Április 2018 > »
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
Még nincs azonosítód? Regisztrálj
 
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Német adventi hagyományok
Német adventi hagyományok Nyomtatás E-mail
Írta: Lernyeiné Schäffer Mária   
2007. november 26.

Az advent Jézus születésének ünnepére, azaz a karácsonyra való felkészülés időszaka. A keresztények megváltójuk eljövetelére várakoznak. A latin eredetű  "Adventus" szó mely eljövetelt, megérkezést jelent is utal a reményteli várakozásra.

Az adventi időszak a december 25-ét megelőző negyedik vasárnappal kezdődik, vagyis négy héttel karácsony előtt. Az első emlékek, melyek a karácsonyi felkészülésre utalnak az V. századból valók. Ekkor még 40 napig tartott és szent Márton napjától, november 11-étől számolták karácsonyig. A Gergely-féle naptárreform a VI. században négy adventi vasárnapra rövidítette a várakozás időszakát. 

A kereszténység számára az adventi időszak szigorú böjtöt jelentett. Nem hangoskodhattak, nem rendezhettek táncos mulatságokat, összejöveteleket, mértéket tartottak az étkezésekben és imádkoztak. Ezen időszak fontosságát az is jelöli, hogy az új egyházi év is advent első vasárnapjával kezdődik.

Az év ünnepei közül a karácsony, illetve az azt megelőző időszak a leggazdagabb hagyományápoló szokásaiban. Németföldön e szokások sok helyi vonatkozást is mutatnak:

1.Klöpfelesnächten - kopácsolós éjszakák
2.Perchtenlaufen - maszkos járások
3.Herbergssuche - szálláskeresés
4.adventi koncertek
5.adventi kávézgatás

6.Weihnachtsmarkt - karácsonyi vásár
7.jászolállítás
8.adventi koszorú
9.adventi naptár

1.Klöpfelesnächten - kopácsolós éjszakák
E szokás a kereszténységet megelőző pogány néphitből ered, miszerint az őszi sötét éjszakákban keringő démonokat és szellemeket meg kell engesztelni. Advent csütörtökjein (különösen veszélyes és sejtelmes napok) a gyerekek házról házra járnak, az ablakokon kopogtatnak és babot, borsót, lencsét szórnak az ablakokra, a házakra. Ezek a hüvelyes termések a germán hit szerint a legfontosabb isteni étkek. Azoknál a házaknál viszont, akiket a gyerekek nem szeretnek homokszemeket szórnak.
A kopogtatáshoz egy kopogtató botot használnak: Rendszerint egy üres fémdobozba babot, borsót, lencsét töltenek, és a dobozt egy botra erősítik, hogy a magasban lévő ablakok előtt is tudjanak kopácsolni.

2.Perchtenlaufen - maszkos járások
Az időjárás viszontagságainak kiszolgáltatott gazdálkodók hosszú időn át féltek a  természet isteneitől, a sötétség gonosz szellemeitől. Úgy vélték a démoni hatalmak ellen csak démoni maszkokba bújva tudnak fellépni. Ennek a rég feledésbe merült természetvallásnak állít emléket e szokás, mely Ausztriában és a Dél-német vidékeken igen népszerű.


A szőrös ördögökre emlékeztető maszkokat december 5-én és a karácsonyt követő időszakban öltik magukra a férfiak és a nők. Csörgőkkel, láncos kereplőkkel nagy zajt keltve vonulnak végig az utcákon és ijesztgetnek, lófarkakkal csapkodnak, hogy elűzzék a rosszat és egyben sok szerencsét és jó egészséget hozzanak arra, amerre járnak. Egyes településeken szokás a "Perchten" maszkosokat vendégül látni, mert ezzel igen nagy szerencse száll a gazdára.
A maszkos alakok egyik fő figurája Perchta asszony, aki azonos a Grimm meséből ismert Holle anyóval. Ő is bünteti a lustaságot, a túlzott kíváncsiságot és jutalmazza a szorgalmat, segítőkészséget.

3.Herbergssuche - szálláskeresés
Szűz Mária és szent József szállás keresésének emlékét ápolja ez a szokás, melyet több helyen igen találóan "Frauentragen"-nek, azaz "asszonyhordás"-nak neveznek. Éneklés és ima kíséretében többnyire gyerekek vagy fiatalok kihoznak a templomból egy Mária szobrot, esetleg képet és egy családhoz viszik. Ott virágokkal, ágakkal és gyertyákkal díszített asztalra helyezik, majd egy éjszakán át ott őrzik, aztán másnap egy másik család fogadhatja be. Egészen december 23-ig mindig más helyen talál nyitott ajtókra a szűzanya, majd ismét visszakerül  a templomban megszokott helyére.

4.adventi koncertek
Az adventi és karácsonyi dalokból, zeneművekből összeállított koncertsorozatok a várakozás időszakának elmaradhatatlan részei. Helyszínül többnyire a templomok szolgálnak, de a szabadban tartott zenélések és éneklések hangulata a nagy hideg ellenére is sok hallgatót és bámészkodót vonz a nagyobb terekre.

5.adventi kávézgatás
Az adventi vasárnapokon gyakran szerveznek a családokban és egyházi vagy világi szerveződésű körökben adventi délutánokat. Finom aprósütemények (Plätzchen), kávé, tea vagy puncs fogyasztása mellett hangulatos beszélgetésekkel múlatják az időt. Gyakran kulturális programokkal  is színesítik a rendezvényt: versekkel, dalokkal, kisjelenetekkel kedveskednek a résztvevők egymásnak.


Utolsó frissítés ( 2008. március 12. )
 

Szótár

Partnereink

Nemzetisegek.hu

Szavazások

Mi érdekel téged leginkább a DeutschNeten?
 

Online felhasználók

©2007-2018 deutschnet.hu