ä:0228 Ä:0196 ß:0223  mi ez?

Ajánld másoknak is a DeutschNetet!
 

« < Június 2017 > »
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
« < Július 2017 > »
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Bejelentkezés






Elfelejtett jelszó?
Még nincs azonosítód? Regisztrálj
 
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Farsangi fánk - Krapfen
Farsangi fánk - Krapfen Nyomtatás E-mail
Írta: Lernyeiné Schäffer Mária   
2008. február 04.

Ez egy kipróbált eredeti német fánkrecept, ami elronthatatlan és nagyon finom!

Hozzávalók: kb. 18 db fánkhoz
500 g liszt
1 csipet só
30 g élesztő
150 ml tej
50 g kristálycukor
2 egész tojás
80 g vaj
1 citrom héja
2 evőkanál rum

Továbbá:
étkezési keményítő
1,5 – 2 l olaj
lekvár
porcukor 

Minden hozzávalót kézi robotgéppel kb. 8 perc alatt jól összedagasztunk. A tészta akkor jó, ha már szépen leválik az edény faláról, és felülete teljesen simává válik. Ezután kb. 5 percig letakarva pihentetjük, majd 50 g -os darabkákat csípünk le belőle és golyókká formáljuk. Fontos, hogy szép szabályos golyókat formáljunk belőle, mert különben a kelesztés során könnyen eldeformálódnak.

Két sütőlemezt egy-egy konyharuhával letakarunk, és megszórjuk étkezési keményítővel. A tésztagolyócskákat kezünkkel kissé lelapítjuk, az egyik oldalát keményítőbe mártjuk, és a másik oldalával lefelé a konyharuhára fektetjük. Egy sütőlemezre csak 9 darab kerüljön, nehogy kelesztés közben összenőjenek. A kis fánkocskákat konyharuhával betakarjuk, és egy-egy nagyobb nejlonzacskóba (pl. két tiszta szemeteszsák vagy szatyor) bújtatjuk. Vigyázzunk, hogy a tészta ne érintkezzen a nejlonnal!

A fánkokat 3 órán át kelesztjük szobahőmérsékleten. Fél órával a sütés előtt kivesszük a zacskóból (konyharuha marad), hogy a tészta felülete egy kicsit megszikkadjon. Az olajat egy széles fedeles edényben felmelegítjük, de ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl forró (tízes skálán hetes). A fánkokat tetejükkel lefelé fektetjük a zsiradékba és legalább egy percig fedő alatt sütjük. A fedőt ne feledjük, mert csak így lesz szalagos a fánk! Ha már színt kapott, két villa segítségével megfordítjuk, és tovább sütjük, de már fedő nélkül. A sütési idő maximum két-két perc oldalanként. Végül szűrőkanállal vegyük ki az olajból, és konyhai papírtörlőn hagyjuk kihűlni.

Ízlés szerint megtölthetjük lekvárral, ha van hozzá eszközünk, ha nincs, tálaljuk mellé. Tetejére porcukrot szórhatunk.

Nyomtható verzió

Töltsd fel te is saját receptjeidet a DeutschNetre!


Szólj hozzá a fórumban. (0 hozzászólás)
Utolsó frissítés ( 2008. február 09. )
 

Szótár

Partnereink

Nemzetisegek.hu

Szavazások

Mi érdekel téged leginkább a DeutschNeten?
 

Online felhasználók

Jelenleg 1 tag online
©2007-2017 deutschnet.hu