ä:0228 Ä:0196 ß:0223  mi ez?

Ajánld másoknak is a DeutschNetet!
 

« < Április 2018 > »
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
Még nincs azonosítód? Regisztrálj
 
Kezdőlap arrow Hírek arrow A MTA Nyelvtudományi Intézetének felhívása
A MTA Nyelvtudományi Intézetének felhívása Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Bartha Csilla   
2008. május 06.

Tisztelt Kisebbségi Intézetek!

A Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetében immár két éve dolgozunk egy Európai Uniós projekten, melynek témája a kisebbségi nyelvek megőrzésének és revitalizációjának lehetősége (http://diling.nytud.hu/). Az intézet keretei között, Európai Uniós támogatással, nyolc közép-kelet-európai ország (Csehország, Magyarország, Moldávia, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna) részvételével folyik a "Nyelvi Másság Dimenziói" elnevezésű kutatás. Ennek keretében a nyelvi kisebbségek helyzetét, a két vagy többnyelvűséget és az ezekhez kapcsolódó problémákat vizsgáljuk regionális, országos és helyi szinteken. A projekt keretében lehetőség nyílik arra, hogy nyelvpolitikai ajánlásokat fogalmazzunk meg az Európai Unió, illetve a régió jogalkotó és döntéshozó szervei felé. Ehhez kérjük az Önök segítségét. Kérésünket tekintsék lehetőségnek, melyben érvényesülhetnek a közép-kelet európai, az országos és azon belül is a helyi helyzet specifikumai. A helyi problémák pontos ismeretében konkrét ajánlások fogalmazhatóak meg a megszokott általánosságok helyett, melyek általában elrugaszkodnak a helyben jelentkező, "hús-vér" problémáktól, ezért sokszor nem képesek hatást gyakorolni a nyelvpolitikára, vagy nem megfelelő irányba hatnak.

Engedjék meg, hogy röviden idézzek az ET 2007. évi Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Kartája monitorjelentéséből:

13. Ezen rendelkezés alapján a Felektől azt várják, hogy dolgozzanak ki átfogó stratégiát a regionális vagy kisebbségi nyelvek határozott támogatására,  ami magában foglalja a hosszú távú jövőképet, a globális törvényhozói eszközöket, a speciális intézményeket és a megfelelő pénzügyi eszközöket. (A  szakértői Bizottság jelentése, 7. o.)

Magyarországon a kisebbségi nyelvek védelmét és terjesztését akadályozza a hosszú távú nyelvi politika és tervezés hiánya. Számos, a magyar hatóságok által megtett intézkedés reaktív jellegű, és nem követ egy általános, mind a 14 nyelvre kiterjedő jövőképet. (A Szakértői Bizottság jelentése, 3.2.C., 40.o.)

Mindezek ismeretében arra szeretnénk Önöket kérni, hogy fogalmazzák meg, milyen konkrét, megoldandó problémákat észlelnek, amelyek a kisebbségi nyelvhasználattal, a két vagy többnyelvűséggel, a nyelvi egyenjogúsággal vagy annak hiányával kapcsolatosak. Ezek a problémák megjelenhetnek akár az  önkormányzati ügyintézésben, akár az oktatásban, akár a szociális intézményekben, akár a település közéletében, a hétköznapokban és az ünnepeken, a kulturális rendezvényeken stb. Kérjük, gondolják végig, hogy milyen problémákkal szembesülnek az egyes színtereken, és mire lenne szükség a jobb működéshez.

Mindezek megsegítésére összeállítottunk egy rövid kérdéssort. Kérjük, töltsék ki és küldjék vissza a Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges email-címre, vagy a következő postacímre: MTA-Nyelvtudományi Intézet 1068 Budapest, Benczúr u. 33. A borítékra kérjük, írják rá: Bartha Csilla, Szőnyi Andrea.

Esetleges további megjegyzéseiket is a fenti címekre várjuk.

Segítségüket megköszönve,

Üdvözlettel,

Dr. Bartha Csilla
projektkoordinátor
DILING projekt (A nyelvi másság dimenziói)
MTA Nyelvtudományi Intézet


Szólj hozzá a fórumban. (0 hozzászólás)
Utolsó frissítés ( 2008. május 09. )
 

Adj hírt te is környezeted német kultúrával kapcsolatos eseményeiről! Regisztrálj, és töltsd fel a hírt, vagy küldd el e-mailben, és mi publikáljuk.

Szótár

Partnereink

Nemzetisegek.hu

Szavazások

Mi érdekel téged leginkább a DeutschNeten?
 

Online felhasználók

Jelenleg 1 vendég és 2 tag online
©2007-2018 deutschnet.hu