A csőtörés helyének megállapítása modern tudomány

Gyerekként sok időt töltöttem Németországban, és mindig csodálattal töltött el az, hogy náluk mennyire modern minden és mennyivel előrébb járnak, mint mi. Persze ez akkor még nem volt számomra kézzelfogható, nem tudtam volna mondani rá példákat. Utólag talán az fogott meg nagyon, hogy az általános egzisztenciális lehetőségek valahogy feljebb voltak, mint itthon akkoriban, ezért azoka dolgok, amik akkor még csak a gazdagoknak voltak meg itthon, azok kinn mindenkinél megvoltak. Érdekes dolog ez, utólag belegondolva. De aztán idővel kinyílt a szemem más egyebekre is, és nem is olyan régen olyasmit is tapasztaltam, amit itthon láttam először és nem kinn: csőtörés helyének megállapítása csőkamerázással.

Nem gondoltátok volna, hogy hirtelen ilyesmibe ugrunk át, igaz? Az a helyzet, hogy sajnos nem is olyan régen szükség volt nálunk ilyesmire, és azóta nem tudok másról mesélni, mert annyira meglepődtem ezen a modern technikán.

A csőtörés helyének megállapítása természetesen történhetne a hagyományos módon is, hogy szépen elkezdik kibontani a csőszakaszt, aztán egyszer majd talán megtalálják rajta a repedést, remélhetőleg minél hamarabb. De van ennél egy sokkal szofisztikáltabb módszer is, mint megtudhattam, amivel nem gáz, ha a csőtörés helyének megállapítása történik.

Ezt az eljárást úgy nevezik, hogy csőkamerázás, és pontosan úgy történik, ahogy a neve alapján az ember azt elképzelné. Ha van egy sérült cső, akkor abba bevezetnek egy nagyon pici kamerát, ami arra szolgál, hogy megtalálja a sérülés pontos helyét. Ez ugye azért nagyon fontos, mert különben sokkal többet kéne úgymond rombolni, bontani, amire semmi szükség – ha az ember igazi modern eljárásokkal dolgozik.

Amikor nálam ez volt a helyzet, a vizszereles.net csapatát hívtam segítségül, mert ők sürgős esetben egy órán belül házhoz érkeznek és hát ez sürgős eset volt a javából. A csőtörés helyének megállapítása ezzel a csőkamerás rendszerrel történt, ami nagyon hamar konkrét eredményt adott. Ezek után már tényleg “csak” az volt hátra, hogy kibontsák és kijavítsák a hibás szakaszt. Persze itt a csak nem véletlen került idézőjelbe, de gondoljátok csak végig, mennyi plusz időbe és munkába került volna az, ha mindent ki kell bontani és úgy hibát keresni. A keletkező törmelékről és hulladékról nem is beszélve.

Külön köszönöm ismét a vizszerelet.net csapatának, hogy ennyire precíz és pontos szakmai munkát végeztek, és hogy a csőtörés helyének megállapítása tényleg annyi időt és energiát vett igénybe, amennyit muszáj volt. Nagyban megkönnyítették az utólagos munkálatokat is, mert így sokkal kevesebbet kell majd korrigálni az újra burkolást illetően, ezzel pedig igen sok időt, pénzt és energiát spóroltak nekem. Tényleg köszönöm ezt a munkát!