A német megoldások szerelmese lettem

Egy hetet volt szerencsém Németországban tölteni. Nagyon közel állnak a szívemhez a német emberek, a német nyelv és kultúra, úgyhogy mindig örülök, amikor lehetőségem nyílik elutazni egy németajkú országba. Természetesen hírszerzési mániámnak is hódoltam vakációm alatt, így minden reggel átböngésztem a híroldalakat. Bizony, mindezt németül tettem, legalább felfrissült kissé megkopott nyelvtudásom.

Remek ételeket ettem, mondanom sem kell, hogy német specialitásokat és az elmaradhatatlan sörből is volt alkalmam fogyasztani (pedig nem is az Oktoberfest időszakában mentem). Bejártam Münchent és környékét, mindent megnéztem, amit az internet szerint látni érdemes a környéken. Ahogy utaztam a vidékeken, egyre több családi házon láttam napelemeket. Az első néhánynál nem lepett meg ez a környezettudatos megoldása az energianyerésnek, hiszen kis hazánkban is láttam már hasonlót. De a sokadik ház után már elkezdett motoszkálni agyam hátsó zugában, hogy ez a napelemes rendszer nagyon hasznos és megtérülő kell legyen, ha ennyien szavaztak neki bizalmat.

Hamar elrepült az egy hét, máris a vonaton ültem hazafelé. A zöld tájat kémlelve újra és újra megakadt a szemem a házak tetején és a napelemeken. Tudni kell rólam, hogy nem megyek el könnyen „csak úgy” a dolgok mellett, úgyhogy amint hazaértem, már böngésztem is az internetet. Úgy okoskodtam, hogy nálunk csak többet süt a nap, mint Németországban, ha tehát nekik megéri, akkor nekem is megtérülő kell legyen. Persze ez még csak a tervezgetés szakasza volt, de egyre jobban kezdtem beleélni magamat.

Egy nagyon hasznos honlap volt a segítségemre az információgyűjtés során. Mindent megtudtam, amit a napelemekről tudni akartam és tudnom kellett, ha bele akartam vágni egy ilyen projektbe. Egy kérdésem volt, mégpedig a napelem méretére vonatkozóan. Nem gondoltam, hogy a napelem méret olyan nagyon sokat számít, persze nyilván van összefüggés a teljesítménye és mérete között, de nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget.

Szerencsére erre a kérdésemre is választ kaptam, akárcsak a többire. Amint árajánlatot kértem a honlapon, beindult a folyamat és máris a helyszíni felmérés volt esedékes. Nem győztem kapkodni a fejemet, már a papírmunka is folyamatban volt. Külön öröm volt számomra, hogy az iratok és nyomtatványok rengetegében is útmutatást kaptam. Minden kitűnően haladt és már a felszerelés következett.

Legnagyobb csodálatomra mindössze egyetlen napot vett igénybe a napelem rendszer felszerelése, aminek még a mérete is megfelelő volt. Megtörtént a csoda, legnagyobb örömömre egy igazán környezettudatos és zöld beruházást tudhattam magam mögött. Nem hiába kedvelem annyira a németeket, még ilyen területen is inspiráltak.