Németek, kempingezés és az elmaradhatatlan gázpalack története

Akempingezés mondhatni, a ’80-as években élte a fénykorát. Amikor a határok megnyíltak, és már nem volt engedélyhez kötve, hogy ki és hova megy, akkor ez az olcsó módszer volt a legkedveltebb a turisták körében.

Akik tehették, lakóautókat vettek, elkezdték a világot járni és ahol az éjszaka érte őket, ott megpihentek egy kempingben.

Most már a szállodákhoz, a teljes ellátáshoz szokott utazók legtöbbje számára teljesen ismeretlen a kempingezés. Pedig a legjobb élményeket szerintem egy kempingezés, egy sátoros kirándulás közben lehet szerezni. Nem kell vagyonokat fizetni a szállásért, persze attól függően, milyen kempinget választunk.

A tengerpartok közelében még elterjedtek a kempingek, a lakóautós, sátorozó helyek. Az ilyen kempingek főzési, fürdési lehetőségeket is kínálnak az itt megszállóknak. Vannak, amelyekben előre telepített, összkomfortos sátrakat is lehet bérelni a sima sátor hely is a lakókocsi hely mellett. Persze vannak előre telepített lakókocsik is, amiket ki lehet bérelni.

Nálunk az ilyen nyaralás nem elterjedt, sokkal inkább azokat a szállodákat keressük, ahol semmit nem kell csinálnunk. Akik viszont kevesebb pénzből szeretnének nyaralni, és főleg a fiatalok keresik az ilyen kempingeket. Nem csak a fesztiválokkor sátoroznak, hanem nyaraláskor is. A mediterrán országokban kifejezetten kedveltek a kempingek, mert ott sokkal kisebb a valószínűsége egy be nem tervezett zápornak.

A németeknél a kempingeknek sokkal nagyobb kultúrája van, mint nálunk. Nem csak arról beszélek, hogy náluk sokkal több a kempingezési lehetőség, hanem hogy ők sokkal jobban szeretnek kempingelni, és nem csak a fiatalok. A hátizsákos fiatalok mellett a kempingek legtöbb lakója már nyugdíjas.

Nem csak Németországban, hanem Európa szinte minden kempingében vannak német turisták. Ők gyakran lakóautóval vagy lakókocsival éreznek a kempingekbe és az egész nyarat valahol a tengerparton töltik. Nekik már nem kell dolgozniuk. Keresnek egy szimpatikus kempinget, ahol hetekig letáboroznak, majd mikor megunják a helyet, tovább mennek egy másik kempingbe, akár egy másik országba.

Aki már volt a tenger mellett kempingelni, az biztosan találkozott már német nyugdíjasokkal vagy családokkal, akik banánt grilleznek csokoládéval. Általánosításnak tűnik, de ezek a turisták nagyon barátságosak, nem ritka, hogy a közvetlen kocsi vagy sátor szomszédaikat is megkínálják az édességből, amit késztenek. É még sosem láttam más országból senkit, aki banánt grillezne, csokoládével töltve, de azt kell, hogy mondjam, nagyon finom.

És mi hogyan kempingezünk?

Amikor a mi kempingezési szokásainkra gondolok, nem jut eszembe semmi specifikus. Talán csak azt tudnám megemlíteni, hogy a kempingelés közben mindig előkerül a pálinka, ami a jó hangulatot biztosítja, sokat bográcsozunk. Marhapörkölt, gulyásleves és a jókedv. Ez jellemez minket, magyarokat nem csak itthon, hanem külföldön is.

Mi kell egy jó kempingezéshez?

A jó kempingezéskor figyelni kell a tervezésre. A legjobb, ha listát írunk arról, hogy mit vigyünk magunkkal. Azt is meg kell fontolnunk, hogy magunknak akarunk ételt készíteni, vagy inkább helyi specialitásokat ennénk szívesen. Ezt általában a pénztárcánk határozza meg. Ha magunknak főzünk, akkor érdemes megtervezni, melyik nap mit akarunk készteni, és amit lehet, azt magunkkal kell vinni.

Kell sátor, matrac, hálózsák, szúnyogriasztó, lámpa, kalapács, kötelek. Sok mindenre van szükségünk, de a legtöbb kempinghely közelében akad olyan bolt, ahol a legfontosabb otthon felejtett dolgokat pótolni lehet. Nem csak ételeket kínálnak az ide érkező vendégeknek, de a kempinges felszerelésünkből hiányzó elemeket is pótolhatjuk.

Egyszer előfordult, hogy nagyot hibáztunk, a főzésnek pedig búcsút mondhattunk. Ezekben a gyors segélyt nyújtó boltokban egy valami sosincs: gázpalack. A gázpalack árusítását nem csak hazánkban szabályozzák, hanem külföldön is. Ahhoz, hogy valaki, valahol gázpalack árusítással is foglalkozzon, különleges engedélyek kellenek, illetve különleges előírásoknak kell megfelelni. A plusz bonyodalom miatt a legtöbb bolt kínálatából hiányzik a gázpalack.

gázpalack