Egy kedves régi ismerősöm új lakásbiztosítása

Számomra mindig is furcsa volt, hogy a legtöbben nem szeretik a német nyelvet. Persze, nem túl szép a hangzása ezt elismerem, de én kifejezetten szeretem. Bár lehet, hogy ez azért van, mert német kéttannyelvű általános iskolába jártam, a középiskolában is németül tanultam, majd még két évig egyetemen is aktívan foglalkoztam a nyelvvel. Válthattam volna persze, de valahogy sose jutott eszembe, hogy ne ez legyen az elsődleges idegen nyelv, amit beszélek. Ha kicsit jobban belegondolok, lehet, hogy emiatt szerettem meg a németet, mert már egészen korán elkezdtem tanulni, és hihetetlen izgalmasnak találtam, hogy már az első napon megtanultam a napszaknak megfelelő köszönéseket. Az igaz, hogy elképesztően nehéz, még tizenkét év tanulás után is vannak olyan nyelvtani szerkezetek, amiket egyáltalán nem értek, és nem is tudom használni. Utólag visszatekintve nagyon hasznosnak tartom, és örülök annak, hogy már elsős koromtól kezdve volt lehetőségem nyelvet tanulni és megismerkedni bizonyos hagyományokkal, például a német-magyar közösséggel, és a nemzetiségi néptánccal. Igaz, annak idején ezért sem rajongtam, leginkább a nagy és nehéz táncruhák miatt, de valójában minden fellépés egy élmény volt. Mert hát igen, nagyon gyakran jártunk különböző nemzetiségi napokra fellépni. Ilyenkor mindig beöltöztünk a három alsószoknyával bíró ruhákba, a tanárok szépen befonták a hajunkat (bár ez akkor gyakran felért egy kínzással). Persze általános iskolásként a „jutalom” mindig jobban érdekelt. A potya ötösök és szaktanári dicséretek nagyon jól mutattak az ellenőrzőmben. Ráadásul minden fellépés alkalmával kaptunk enni- és innivalót is. De ami egy életre szóló élmény volt, azok a cserediákprogramok. Két alkalommal is kiutaztunk Németországba, mindenki egy német családnál lakott. Hétköznapokon részt vettünk néhány tanórán, várost néztünk és különféle programokon vettünk részt, a hétvégéket pedig a befogadó családokkal töltötte mindenki. Persze a német diákok is jöttek hozzánk, ugyanebben a felállásban. Később vált világossá, ahogy kikerültem az általános iskolából, hogy ez nagyon egyedülálló dolog volt. Eddig mindenki meglepődött, hogy egy általánosban létezik ilyen lehetőség. Bár az is igaz, hogy nem igazán van kéttannyelvű általános iskola sem. Abból a szempontból is szerencsésnek tartom magam, hogy az ekkor kötött barátságok közül néhány a mai napig is tart.

Az egyik volt osztálytársammal be szoktunk ülni kávézni, olyankor pedig átbeszéljük az élet nagy dolgait. Legutóbb például arról mesélt, hogy hetekig tartott, míg eldöntötte, hogy számára melyik lakásbiztosítás a legjobb. Több véleményt és tapasztalatot is meghallgatott, sok ajánlatot végignézett, végül a Pannon Safe lakásbiztosítása mellett tette le a voksát. Bevallom, én még nem hallottam róluk korábban, de a barátnőm elmesélte, hogy már elég régóta, 1999 óta jelen vannak a piacon, szóval egyáltalán nem egy új cégről van szó. Ez a választás szempontjából azért volt fontos, mert egy biztos hátterű cégnél szerette volna megkötni a lakásbiztosítását, érthető módon. Ráadásul egy magyar tulajdonban lévő cégről van szó, amit szintén megnyugtatónak talált.

Mielőtt rátért volna a lényegre, átnézte a honlapot, hogy ellenőrizze annak „minőségét”. Neki az az egyik elve, hogy egy igényes cégnek a honlapját tekintve is annak kell lennie. De a Pannon Safe honlapja átment a rostáján. Kérdeztem is, hogy ezt mi alapján dönti el, és azt mondta, hogy az oldaluk jól átlátható, nem kellett keresgélnie rajta, mindent egyből megtalált. Emellett pedig nagyon informatív is, minden lényeges információ fent van a honlapon.

A lakásbiztosítás ajánlatokat végignézve látta, hogy különféle plusz szolgáltatásokat lehet a biztosítás mellé igényelni. Ezek mind olyan káreseményekre vonatkoznak, amit önmagában a lakásbiztosítás nem fedez.

Ilyen kiegészítésként választott kisállat biztosítást. Bár azt hiszem, azoknak, akiknek van háziállatuk, kötelező igényelni ezt a szolgáltatást a lakásbiztosítás mellé. Szerintem egyébként ez egy nagyon pozitív dolog, mert fedezi bizonyos műtétek, vagy balesetből adódó sérülések kezelésének a költségeit. Azt pedig tudjuk, hogy ezek nagyon sokba kerülnek, bár nekem inkább maga az elv tetszik, hogy ezzel is gondolnak a háziállatok egészségi állapotára, hiszen így nem nagyon fordulhat elő az, hogy a gazdi nem tudja állni az esetlegesen felmerülő költségeket. Ennek persze feltétele a chip, illetve az állat egészségügyi kiskönyve is.

Emellé igényelte még az úgynevezett kiterjesztett garanciát is. Valójában én még erről sem hallottam ezelőtt, de hát mindig tanul valami újat az ember. Szóval ez a kiterjesztett garancia a lakásbiztosításhoz tartozó ingatlanban megtalálható elektronikai eszközökre érvényes. Vagyis, ha valami meghibásodik, úgy a biztosítás fedezi a javítás költségeit. Persze, bizonyos feltételeknek megfeleltetve. Nekem egyből az jutott eszembe, hogy ez akkor lenne igazán jó, hogyha a háztartási gépekre is vonatkozna a dolog, mert mondjuk, tévé nélkül el van az ember, de hűtő nélkül már kevésbé. De mindjárt meg is tudtam, hogy természetesen minden elektronikai eszközre érvényes ez a kiegészítés.

Volt még egy harmadik kis plusz, amit semmiképpen sem akart kihagyni a sorból, ez pedig a gépjármű assistance névre hallgat. Mivel sajnos az előző autóját ellopták, és az akkori biztosítása egyáltalán nem fedezte a károkat, így egyedül maradt vele, és búcsút inthetett nem csak az autójának, de a belefektetett teljes összegnek is. De ezzel a lehetőséggel, ha esetleg újra előfordulna ilyesmi, vagy megállna alatta az autó, akkor van lehetőség a biztosítás keretein belül elszállíttatni, nem csak az autót, de az utasokat is, illetve akár kölcsön autót is kaphat szükség esetén. Ez neki azért is nagyon fontos, mert a munkája miatt sokat kell utaznia, egyszerűen nem maradhat autó nélkül.

Ami viszont nagyon lenyűgözte a lakásbiztosítással kapcsolatban, hogy az egészet el tudta intézni online. A Pannon Safe honlapján található egy online lakásbiztosítás kalkulátor, aminek segítségével el tudta dönteni, hogy neki melyik lakásbiztosítás a legjobb, ide beleértve ugyebár a különböző kiegészítő lehetőségeket is. Egyáltalán nem tartotta szükségesnek, hogy az információk miatt bemenjen a budapesti irodájukba, vagy akár betelefonáljon, mert minden kiegészítés mellé megfelelő magyarázat is volt, így pontosan tudta, hogy mi tartozik az adott „pluszok” körébe. De a kalkulátor nem csak információnyújtásra szolgál, hanem ezen keresztül meg is lehet kötni a kiválasztott lakásbiztosítást.

melyik lakásbiztosítás a legjobb