Napelemes szomszédok

Édesanyám kémia tanárként mindig arra nevelt, hogy igyekezzek az életben környezettudatos lenni és mértékkel használjam a Föld erőforrásait. Ennek megfelelően mindig is érdeklődtem a megújuló energiaforrásokat alkalmazó rendszerek és újdonságok iránt. Mindig igyekeztem mélyíteni az ismereteimet ezen a téren, hogy a saját háztartásunkban is a lehető legjobban használjuk ki a rendelkezésre álló erőforrásokat. Nem volt hát kérdés, hogy a hivatásválasztás során is fontos szerepet fog játszani ez a szemlélet, így lettem mérnök méghozzá azért, hogy az ötleteimmel és terveimmel támogathassam a világ zöldebbé tételét, még ha csak egy ici-picit is.

Munkám során gyakran vezet az utam Németországba, vagy az országon keresztül. Ilyenkor újra meg újra megcsodálom, mennyire kihasználják a németek (és persze menet közben az osztrákok is) a rendelkezésükre álló megújuló energiaforrásokat: a szelet, a napot, a vizet és a geotermikus energiát. Ezzel párhuzamban pedig mindig elgondolkozom azon, hogy itthon miért is vagyunk ennyire lemaradva. Természetesen a dolognak leginkább gazdasági okai vannak, hiszen például egy kisebb házat ellátó napelemes rendszer nem kis beruházás. A megfelelő minőségű eszközök kellenek hozzá, egy jó tervező és kivitelező, na meg persze ideális tetőszerkezet és villamoshálózat. A tétel ebben az ideális helyzetben is közel másfél millió forinttól kezdődik, a határ pedig a hálózat méretétől függően a csillagos ég.

Az “addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér” elvet követve akinek ez a költség már túllóg a komfortzónáján, annak sem kell lemondani a zöldenergiáról. Az Európai Unió, illetve az országunk is évről-évre különböző mennyiségű támogatást nyújt napelem pályázatok formájában. Az idei évben a Magyar Fejlesztési Bank kínál egy kamatmentes hitelt, amellyel a magyar háztartások energetikai korszerűsítését kívánják elősegíteni. Ezt a hitelt tehát 0% THM-mel lehet igényelni, maximum 20 évre, a kérvényezett összeg pedig 500 000 és 10 000 000 forint között lehet. A sikeres pályázásnak feltétele továbbá a 10%-os önerő megléte. Egy jól megtervezett napelemes rendszer gyakorlatilag képes függetlenné tenni a háztartást a lakossági áramszolgáltatótól, ezáltal lényegében megszűnnek a villanyszámlák. Amennyiben egy átlagos magyar háztartás méretével számolunk, kb. 1,8 millió forint körül kell beleinvesztálnunk a rendszerünkbe, amely a megtérülési ráták ismeretében azt jelenti, hogy megközelítőleg 10 év alatt térülne meg a beruházás. Amennyiben pedig ezt az MFB hitelből tesszük meg gyakorlatilag még ~10 évig fizetünk számlát – törlesztő formájában, majd ennek lejártával remélhetőleg soha többé. Ha gondolkozol tehát ilyen jellegű fejlesztésben, most ugorj bele, mert ezek a napelem pályázatok szuper lehetőségek!