A Németországban lerobbant autó esete

A legjobb barátnőmmel úgy döntöttünk, hogy elmegyünk egy hétvégére Németországba a barátainkhoz. Egy cserediák programon keresztül ismerkedtünk meg még évekkel korábban, és a kapcsolatot is tartottuk később. Az egyik levelezésünkben felmerült, hogy mi lenne, ha ellátogatnánk hozzájuk Münchenbe, ugyanis itt volt a lakhelyük. Repülni nem akartunk, és mivel se nekem, se a barátnőmnek nincs különösebb baja a sok vezetéssel, az autó mellett döntöttünk. Így felpakoltuk a csomagjainkat, és útnak indultunk. Már az út elején baljós jelnek vettem, hogy az autóm olyan hangokat adott ki, amikre korábban még nem volt példa. Igyekeztünk minél kevesebbet megállni, hogy gyorsan a célállomásra érjünk. Ahogy begurultunk a városba, szinte még el se hagytuk a táblát, és az autó beadta a kulcsot. Leállt, és az istennek se lehetett beindítani. Nem volt mit tenni, fel kellett hívnom a barátainkat, és közölni velük, hogy egy kis bajban vagyunk, és kellene a segítségük.

Szerencsére gyorsan odaértek, ahol álltunk, és szemügyre is vették az autót. Öröm volt az ürömben, hogy a baráti társaság egyik tagja kész autóbolond volt, így bízhattunk abban, hogy ő rájön, mi lehet a probléma. Ugyanis velünk, nőkkel nem volt túlságosan kisegítve. Rögtön mondta, hogy a baj az olajszűrővel volt, mert szinte teljesen elhasználódott. De aggodalomra nem volt semmi ok, a közelben éppen akadt egy szűrő bolt, ahol a felmerült akadályt a barátunk segítségével el tudtuk hárítani. Miközben szerelt, kicsit kérdezgettem, mert kellemetlenül éreztem magam a hiányos műszaki tudásom miatt.

Az autó rendszerében nagyon fontos, hogy keringjen a motorolaj. Ennek abban van szerepe, hogy az egymáson súrlódó alkatrészek ne kopjanak el idő előtt, ezzel meghibásodást okozva a gépezetben. Ebbe a folyamatos körforgásba be van építve egy szűrő, aminek az a rendeltetése, hogy nem csak felfogja a szennyeződéseket, amik a rendszerben keringenek, hanem a modernebb darabok eltömődött szűrők esetén is biztosítják, hogy az olaj rendesen keringjen. Igaz, hogy ekkor szűretlen lesz, de ahogy mondani szokás, jobb, mint a semmi.

Szerencsére ez a kis incidens nem nyomta rá a bélyegét az egész kirándulás hangulatára, mert a probléma megoldódott, és önfeledten tudtuk élvezni a hétvégét. A barátom azért figyelmeztetett, hogy legközelebb jobban figyeljek oda a szűrő állapotára, mert hasonló gondok adódhatnak, ha nem. Megígértem, hogy így lesz, elköszöntünk, és hazafele vettük az irányt.