ä:0228 Ä:0196 ß:0223  mi ez?

Ajánld másoknak is a DeutschNetet!
 

« < Április 2018 > »
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
Még nincs azonosítód? Regisztrálj
 
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Márton nap - November 11
Márton nap - November 11 Nyomtatás E-mail
Írta: Lernyeiné Schäffer Mária   
2007. október 08.

A német nyelvterületekről ismert Márton napi ünneplések  az elmúlt években egyre népszerűbbé váltak hazánkban is. E naphoz kötődő szokások elsősorban a Tours-i Szent Márton legendájához fűződnek.

Márton 317-ben született a pannóniai Savariában, a mai Szombathelyen. Az apja kívánságára a római császár katonája lett. Egy különösen hideg téli estén, mikor a Francia honban fekvő Amiensbe lovagolt a város kapujában egy félmeztelen koldus kért tőle adományt. Mártont nagyon megindította a koldus nyomorúsága, így kardjával kettévágta kabátját, és a felét a koldusnak nyújtotta. Éjszaka álmában megjelent neki Jézus a koldus alakjában. Márton ennek hatására felhagyott a katonai szolgálattal és megkeresztelkedett.

Misszionáriusként sok jót tett, nagyon megszerették az emberek: püspökükké akarták választani. Ő méltatlannak érezte magát eme hivatásra, így mikor érte jöttek, hogy felszenteljék, elbújt egy libaólban. Azt gondolta itt sosem találnak rá, de a libák hangos gágogásukkal elárulták őt. Mártont 371-ben püspökké szentelték és haláláig, 398-ig Tours-ban segítette a rászorulókat.

A nép nem felejtette el Mártont, minden évben halálának évfordulóján, november 11-én emléknapot tartottak a tiszteletére: fáklyás felvonulásokat szerveztek és Márton-tüzeket gyújtottak.
A lampionos felvonulásokat  csak a 19. század elején vezették be egyházi rendeletre, hogy a fény, mely a jó cselekedetet jelképezi mindenkihez eljusson. Manapság ebben elsősorban a gyerekek vesznek részt, sötétedéskor a maguk készítette lampionjaikkal járják az utcákat miközben régi Márton napi dalokat énekelnek. A vonulókat a lován ülő Szent Márton vezeti arra a helyre, ahol a megemlékezésre sor kerül. A helyszín településenként változó: többnyire a piactér, a templomtér vagy esetleg maga a templom ad helyet a rendezvénynek. 

A megemlékezés résztvevőinek iskolás gyerekek dalokból, versekből, és egy kisjelenetből álló műsorral kedveskednek. A kisjelenet leggyakrabban a köpönyegét megosztó Márton történetét  mutatja be, de vannak jelenetek, melyek jelen korunkba ágyazva mutatnak példát az emberbaráti szeretet megnyilvánulására. A műsor befejezéseként meggyújtják a Márton-tüzet, és megajándékozzák a gyerekeket valamiféle finomsággal, például pereccel, márton-kiflivel, fánkkal, liba alakú kaláccsal, cukorkával, teával, gyerekpunccsal, márton-musttal. Az egyik legjellegzetesebb Márton napi ajándék a "Weckmann", ami egy édes tésztából készült ember alakú figura mazsola szemekkel és agyagsíppal a szájában.

Mivel a Márton nap korábban a karácsonyt megelőző böjti időszak előnapja volt, a megemlékezés után még ma is sok helyen táncos mulatságot csapnak, ahol az asztalról nem hiányozhat a Mártont eláruló libák sültje és az újbor.

Kedves német nyelvet tanító kollégák!
A Márton napi előkészületek most már minden bizonnyal elindultak az iskolákban és az óvodákban. Tanítóként én is sokszor tapasztaltam, milyen nehéz minden évben valami újjal feldobni ezt a szép ünnepet. A dokumentumtár kultúra-ünnepek és a képtár oktatás-ünnepek kategóriájába feltöltöttem néhány jól használható anyagot. Bizonyára nektek is van e témában sok-sok kincsetek, osszátok meg ti is DeutschNet olvasóival: töltsétek fel, vagy küldjétek el a szerkesztőségbe, és mi megjelenítjük.

A Fórumban nyitottam egy topicot a Márton nappal kapcsolatos ötleteknek, élményeknek. Kérem ti is szóljatok hozzá, hogy ezáltal még jobban megkönnyíthessük egymásnak az ünnepre való készülődést!

Végezetül álljon itt még néhány témába vágó link:

dalszövegek, versek: Lieder&Gedichte / Laternentexte
dalok kottával és hanganyaggal: Notenwerkstatt / Lieder
kisjelenetek: Sankt Martins Geschichten
lampionok: Laternen-werkstatt / zzzebra / Creadoo
receptek: Rezepte

 


Szólj hozzá a fórumban. (5 hozzászólás)
Utolsó frissítés ( 2008. november 04. )
 

Szótár

Partnereink

Nemzetisegek.hu

Szavazások

Mi érdekel téged leginkább a DeutschNeten?
 

Online felhasználók

Jelenleg 1 tag online
©2007-2018 deutschnet.hu