ä:0228 Ä:0196 ß:0223  mi ez?

Ajánld másoknak is a DeutschNetet!
 

« < Április 2018 > »
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
Még nincs azonosítód? Regisztrálj
 
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Német adventi hagyományok
Német adventi hagyományok Nyomtatás E-mail
Írta: Lernyeiné Schäffer Mária   
2007. november 26.

6.Weihnachtsmarkt - karácsonyi vásár
Az adventi időszak egyik nagy látványossága a karácsonyi vásár, mely már a XIV. század óta csalogatja a vásárlókat. Ezt az igen hangulatos vásárt régiónként más-más névvel illetik: Weihnachtsmarkt, Christkindlmarkt, Striezelmarkt ...
A bódék kínálatából szinte sosem hiányoznak a kézzel faragott betlehemes figurák,  fajátékok, karácsonyi piramidok, diótörő figurák (Nussknacker), ablakokba helyezhető fények (Lichterbogen/Lichterbaum), pliszírozott ruhába öltöztetett aranyozott angyalkák (Rauschgoldengel), aszalt szilvából készített emberkék (Zwetschgenmännle) és mézes sütemények.

 

 A tér egészét finom illatok lengik be: sült kolbász, pirított mandula, forralt bor és puncs csábítja a vásárlókat fogyasztásra.
A vásártér központi helyén hatalmas karácsonyfát vagy betlehemi jászlat állítanak fel, és itt hallgathatjuk meg az adventi koncertek egy részét is.

7.jászolállítás
Németföldön nemcsak a templomokban és az otthonokban szokás az adventi és a karácsonyi időszakban betlehemi jászlat állítani, hanem a nagyobb tereken is.
A ma ismert betlehemi jászolképet Assisi szent Ferencnek köszönhetjük. Az ő jászlában a szent család, a pásztorok és a három királyok mellől nem hiányozhattak az istálló állatai: a marha, a szamár, a bárány és a baromfi.
Az Alpok vidékén a figurákat a mai napig kézzel faragják. Bambergben egy jászolépítő iskola is működik.

8.adventi koszorú
Az adventi koszorú állítása a meghitt várakozás egyik legszebb és egyben a legfiatalabb szokása is. Egy régi pogány szokás szerint, hogy megvédjék magukat az emberek tél gonosz démonaitól már ősidők óta vittek zöld ágakat (fenyő, boróka, fagyöngy) a házakba. Az első adventi koszorút egy hamburgi evangélikus lelkész Johann Heinrich Wichern készítette 1860-ban az általa alapított árvaházi gyerekek számára. A kör alakú abroncsos "csillárt" fenyőágakkal és 24 gyertyával díszítette fel. Minden nap eggyel több gyertyát gyújtottak meg a koszorún, hogy a növekvő fénnyel érzékeltessék a Megváltó születésének közelségét. Az első négygyertyás koszorú 1925-ben jelent meg egy kölni katolikus templomban, majd tíz évvel később már a családok szobáit is ékesítették az egyházak által megszentelt változatok. A gyertyákat advent vasárnaponként gyújtják meg, minden vasárnap eggyel többet.
A hagyománytisztelőknél a koszorún lévő gyertyák, szalagok színe három lila és egy rózsaszín. A lila a bűnbánat színe. A rózsaszínű gyertyát advent harmadik vasárnapján, örömvasárnap gyújtják meg, emlékeztetve a hívőket arra, hogy karácsony csodája már közel van. Erre a napra a böjtöt is felfüggesztik, e nap ünnepnek számít.
Egy másik igen népszerű koszorú szín a piros arannyal. A piros az életet, az arany a fényt jelképezi. A koszorú zöld színe a termés, a kör alak az örökkévalóság jelképe.


9.adventi naptár
A gyerekek számára az adventi várakozás ma már elképzelhetetlen az adventi naptár nélkül. A mai formában használatos kalendárium egy müncheni édesanya találmánya. Kisfia Gerhard Lang számára készítette az elsőt, hogy gyermeke mindennap tudhassa hányat kell még aludnia karácsonyig. Egy kartonlapra 24 kis csomagocskát rajzolt, ezekre pedig egy-egy süteményt varrt. Ebből december elsejétől kezdve minden napra jutott a kicsinek egy sütemény a várva-várt ünnepig. Mikor a fiú megnőtt édesanyja ötletéből vállalkozást indított. Ez az első akkor még ablaktalan naptár 1906-ban (más források szerint 1904-ben) hagyta el nyomdát. Ez a  mű két lapból állt: az egyik színes képeket, a másik versikéket tartalmazott, erre kellett aztán a kivágott képeket ragasztani. A nyitható ablakú naptár 1920-ban, míg a csokoládéval töltöttek csupán 1958-ban jelentek meg a piacon.
A boltokban árult kalendáriumok mellett nagyon népszerűek a saját készítésűek is. Különböző formájú, színű és anyagú apró kis zsákocskákba, zsebekbe, dobozokba, házikókba, borítékokba kerülnek a napi kis ajándékok: cukorkák, csokik, mogyorófélék, matricák, puzzlek .... Gyakran tartalmaznak a kis csomagok egy kis karácsonyi hangulatú olvasnivalót is: bibliai idézeteket, vers- és dalszövegeket, meséket, igaz történeteket.

Kedves Olvasó!
Oldalunkra folyamatosan kerülnek fel az ünnepi időszakhoz kapcsolódó dokumentumok, nyelvoktatást segítő feladatlapok, képek és cikkek. Továbbra is várjuk az anyagokat minden kategóriában. Úgy gondolom a karácsony mindannyiunk számára  az év legszebb ünnepe, melyben a megszokottá vált dolgok mellett mindig vágyunk valami újra, valami másra. Minden apró dolognak, ismeretnek, amit megosztasz DeutschNet-tel örömére lesz másoknak. Ezért biztatlak tölts fel te is bátran az adventi témakörbe képeket, színezőket, dalokat, verseket, történeteket, szerepjátékok szövegét (pl. betlehemezés, pásztorjáték, mikulásvárás), cikkeket az ünneplésekről, forgatókönyveket, nyelvtanulást segítő iskolai feladatlapokat ...

Végezetül ajánlanék néhány linket , mely az ünnepi készülődésben hasznossá válhat:

minden ami karácsonyi: Weihnachtsstadt és zzzebra magazin
mikulás versek: Nikolausgedichte
karácsonyi színezők: Malvorlagen és Fensterbilder
karácsonyi dalok: Weihnachtslieder és DerWeg
színdarabok: Krippenspiele


Szólj hozzá a fórumban. (0 hozzászólás)

Utolsó frissítés ( 2008. március 12. )
 

Szótár

Partnereink

Nemzetisegek.hu

Szavazások

Mi érdekel téged leginkább a DeutschNeten?
 

Online felhasználók

©2007-2018 deutschnet.hu