ä:0228 Ä:0196 ß:0223  mi ez?

Ajánld másoknak is a DeutschNetet!
 

« < Április 2018 > »
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
Még nincs azonosítód? Regisztrálj
 
Kezdőlap arrow Oktatás arrow Új nyelvoktatási módszer gyermekeknek
Új nyelvoktatási módszer gyermekeknek Nyomtatás E-mail
Írta: Lernyeiné Schäffer Mária   
2008. szeptember 12.

A Hocus & Lotus módszer a XXI. század európai nyelvtanítási modellje: "Nézd és mutogasd, mondd és énekeld!"

Egy varázslat, amit a 3-8 éves gyerekek idegennyelv-tanítására dolgozott ki Prof. Traute Taeschner, a római La Sapiensa egyetem pszichológus professzor asszonya. Saját gyermekeinek kétnyelvűvé nevelésének eredménye ösztönözte arra, hogy közkinccsé tegye személyes tapasztalatait. A módszer elméleti hátterét pszichológiai, pszicholingvisztikai és a kétnyelvűség kutatási eredményei képezik. Lényege a "narratív alakzat", ami egy közösen átélt, tapasztalt esemény. Ugyanis a közös élmény, a közös szokások képezik a megértés és a kommunikáció alapját.
A módszer olyan körülményt teremt, amelyben az idegen nyelvnek létjogosultsága van. Miért hajlandó egy gyermek a számára idegen nyelvet használni? Mert szeretne számára kedves személyekkel kapcsolatot teremteni. Mert szeretné, hogy a másik valamit tegyen, vagy valamiről megtudjon valamit. A tananyag két kedves figurája, Hocus és Lotus  egy varázslatos világba viszi a gyerekeket a fantázia segítségével, ahol a gyerekek az idegen nyelv használatával vehetnek részt a két figura kalandjaiban. Valóban varázslatról van szó, mert a foglalkozások olyan keretben zajlanak - J. Bruner rutinokról alkotott elméletének megfelelően -, ahol a gyerekek képzelőerejük segítségével eljátsszák, újraélik a két főhős kalandjait idegen nyelven. A foglalkozások kezdete és vége mindig azonos rutin szerint történik, ez adja az állandó keretet az újabb történetekhez.

Hocus és Lotus két kicsi dinokrok (kicsit dinoszaurusz, kicsit krokodil). A két kis lény kalandos története akkor kezdődik, amikor Hocus kikel a tojásból. Hocus és Lotus kalandjaik során a gyerekek szemszögéből fedezik fel és ismerik meg a világot és a természeti jelenségeket. Kalandokat élnek át, bolondságokat csinálnak, barátságokat kötnek, civakodnak és kibékülnek.

Hocus & Lotus

A módszer jelenleg öt évnyi tanításhoz elegendő tananyaggal, öt nyelv korai (3-8 éves kor) tanítására nyújt lehetőséget: angol, német, francia, olasz, spanyol.
Az első évben a gyerekek az első szint tananyagát dolgozzák fel. Az első szint tananyaga hat rövid történetet tartalmaz, az egyes történetek nyelvi szintje egymásra épül, fokozatosan nehezedik. Egy-egy történettel a csoport kb. 15 alkalommal dolgozik. Összesen 30 rövid történet készült el, ez 5 év folyamatos tanulást tesz lehetővé. A történetek rajzfilm formájában DVD-n, mini-musical formájában CD-n, írott változatban egy kis könyvecskében állnak a gyerekek, a pedagógusok és a szülők rendelkezésére. A foglalkozásokon a gyerekek és a pedagógus egyforma pólót viselnek. 

A foglalkozásokon a gyerekek a pedagógus vezetésével körben állva gesztusokkal, mimikával, mozgással kísérve, az idegen nyelv kifejező használatának segítségével eljátsszák az aktuális történetet. Utána a történetet ugyan csak mozdulatokkal, gesztusokkal kísérve eléneklik a hanganyag (mini-musical CD-n) segítségével. A CD-hez tartozó könyvecskéből aztán el is olvashatják a történetet és beszélgethetnek a képekről. Alkotó tevékenységek közben is megjelennek Hocus és Lotus kalandjai, a gyerekek színeznek, vágnak, ragasztanak. A történetet a csoport végül rajzfilm formájában DVD-n is megnézheti (kb. 5 perc). A CD és a DVD lehetővé teszi, hogy a gyerekek a foglalkozásokon szerzett élményeiket otthon családjukkal is megoszthatják, újra és újra részesei lehetnek Hocus és Lotus, a két kedves figura kalandjainak.

A Hocus & Locus módszert ajánlom minden óvodás és kisiskolás gyermeknek, tanítóiknak és szüleiknek,  mindenkinek, aki értéket akar adni, és kapni. Mert :

- A gyermekek természetes tanulási folyamata szerint játszva tanulnak, addig próbálgatják, mondogatják, éneklik, mutogatják az egyes történeteket, amíg tökéletesen nem tudják. S mindezt örömmel, lelkesen, noszogatás nélkül teszik.
- A kedves figurák, Hocus és Lotus kalandos történetei remek zenei kísérettel minden gyermek és felnőtt kedvenceivé válnak. A gyermek szeretni fogja a történeteket és a főhősöket, szeretni fogja a foglalkozásokat, ahol a fantáziája segítségével részesévé válik a történeteknek, azonosulhat a szereplőkkel. 
- A mozgás -beleértve a beszédet és éneklést is-, a gesztusok, a mimika és az érzelmi kötődés csak együttesen tudják azt a hatást kifejteni, amivel a gyerekek az idegen nyelvet ugyanolyan módon fogják megtanulni, mint az anyanyelvüket. Természetes módon válhatnak kétnyelvűvé. Csak ez a fajta módszer képes ezt biztosítani.
- A rajzfilmek és külön a mini- musical hanganyaga az otthoni, közös családi élményt is megteremtik. Ennek fontos szerepe van a korábban tanultak felelevenítésében, ismétlésében.

A  módszerről további információkat a www.hocus-lotus.edu
weboldalon illetve a  Britannica Nyelviskolában kaphatnak az érdeklődők. Az induló tanfolyamok helyszíneiről és időpontjairól is itt tájékozódhatnak.

2085 Pilisvörösvár, Fő út 95. 1. emelet
Tel:06-26- 567-120

A módszer magyarországi képviselője Varga Melinda a Pázmány Péter Katolikus Egyetem nyelvtanára elsősorban tanítók és óvodapedagógusok számára Hocus&Lotus módszertani képzést tart. További információ itt.


Szólj hozzá a fórumban. (0 hozzászólás)
Utolsó frissítés ( 2008. szeptember 12. )
 

Szótár

Partnereink

Nemzetisegek.hu

Szavazások

Mi érdekel téged leginkább a DeutschNeten?
 

Online felhasználók

©2007-2018 deutschnet.hu